het belang van lezen is immens
 
Bekijk de online versie
 
 
de Bibliotheek Z-O-U-T  
nieuwsbrief Educatie
zomer 2020
 
 
Collectie   |   Webshop   |   Nieuws
 
 
Lees! Oproep tot een leesoffensief
 
 
 

Nederlandse kinderen lezen steeds minder vaak en met steeds minder plezier. Ze lezen weliswaar volop korte tekstjes – berichten op hun smartphone of samenvattende stukjes in schoolboeken – maar besteden minder tijd aan ‘diep lezen’: het geconcentreerd lezen van langere teksten of boeken. Mede hierdoor gaat hun leesvaardigheid achteruit.

De PO-Raad en de Raad voor Cultuur pleiten daarom voor het openen van een leesoffensief door ouders, scholen, kinderopvang en bibliotheken en pleit voor nog meer samenwerking.

  Lees het hele rapport    
 
 
 
 
Meer samenhang in leesonderwijs
 
 
Leerkrachten, lees- en taalcoördinatoren op school, leesconsulenten van de bibliotheek en ouders zijn sleutelfiguren om leesplezier voor de jeugd te vergroten. Maar hoe doe je dat op school? En hoe word én blijf je de aanjager van leesbevordering? Hoe zorg je voor meer samenhang in het leesonderwijs? Antwoorden hierop krijg je tijdens de cursus Open Boek 2.0, een training voor leescoördinatoren in september. Meld je aan!
 
  Meer info    
 
 
 
Webshop 2020/2021 online!
 
 

Onze webshop Educatief Aanbod is vernieuwd. Met een eigen account heb je direct inzicht in je eigen bestelgeschiedenis, maar ook of een bepaald product nog op voorraad is. Omdat ons aanbod niet onbeperkt is, blijft het advies: bestel tijdig! Liefst zoveel mogelijk voor de start van het nieuwe schooljaar, dus voor de zomervakantie. Want op=op.

 
  Direct naar Webshop    
 
 
 
Save the date!: Ouderbetrokkenheid 3.0
 
 
 
Specialist ouderbetrokkenheid Peter de Vries is op dinsdagavond 22 september bij ons te gast. Kom je ook?

Ouderbetrokkenheid op scholen en in de kinderopvang is een belangrijk thema. Onderzoek laat zien dat kinderen zich beter ontwikkelen als ouders betrokken zijn bij school en kinderopvang. Daarom zijn we blij dat Peter de Vries zijn ervaringen met ons wil delen. Natuurlijk geeft hij concrete tips en komt met voorbeelden. Want ieder kind en iedere leerling heeft recht op een goede samenwerking tussen school en ouders!
  Meld je aan    
 
 
 
 
Peiling Digitale geletterdheid
 
 

Voor de eerste keer laat de Inspectie van het Onderwijs onderzoek doen naar de digitale geletterdheid van leerlingen in het basisonderwijs. In hoeverre zijn onze leerlingen in staat om effectief betrouwbare informatie te zoeken, te verwerken en te delen? Kunnen ze nepnieuws van echt nieuws onderscheiden? Hoe bewust gaan ze online met (hun eigen) persoonsgegevens om? 

In het kader van Peil.onderwijs zijn KBA Nijmegen en Universiteit Twente op zoek naar scholen waar ze de toets dit najaar kunnen uitproberen.

Aanmelden kan per mail: peildg@kbanijmegen

 
  Meer informatie    
 
 
 
Leesmotivatie in het onderwijs
 
 

Inzetten op leesmotivatie: hoe doe je dat?

Nederlandse leerlingen behoren wereldwijd tot de minst gemotiveerde lezers. In de bovenbouw van het basisonderwijs begint hun leesmotivatie te zakken. Deze daling zet door in het voortgezet onderwijs. Leerkrachten en docenten staan voor de uitdaging om de leesmotivatie van leerlingen aan te wakkeren én op peil te houden.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. In deze 'Kwestie van Lezen' worden handvatten geboden.

 
  Download de brochure    
 
 
 
Tips, bekijk deze websites eens!
 
 
VakantieBieb

Open vanaf 1 juli!
 
  klik    
 
 
De Digitale Voorleestas, superlicht om mee te nemen.
 
  klik    
 
Kinderboekenjournaal, vlogs, blogs en boekentips.
 
  klik    
 
 
De Jeugdbibliotheek.
Voor alle leeftijdsgroepen.
 
  klik    
 
 
Wat vind je van deze e-mail?
 
 
 
 
  Fb   Tw  
 
 
de Bibliotheek Z-O-U-T
Hoofdstraat 164 | 3972 LG Driebergen-Rijsenburg